You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Bovenste oogleden: blefarospasme en ptosis

Deze dame vertoonde blefarospasme (spontaan en oncontroleerbaar knipperen en de oogleden dichtknijpen) en ontwikkelde, zoals vaker bij deze aandoening, ptosis (verzwakking of in andere gevallen verzwakte aanhechting van het spiertje dat de oogleden opent). Wanneer ptosis het zicht vermindert, worden soms de oogleden nog meer samengeknepen in een al dan niet bewuste poging beter of scherper te zien.
De meest gebruikelijke behandeling van spasmen, het verzwakken van de kringspieren rond de ogen door injectie van spierverzwakkende medicatie was bij haar onvoldoende, mede door het verkleinen van het gezichtsveld. Via een toegang in het plooitje in het bovenste ooglid werd het spiertje dat het ooglid optrekt verkort aan beide zijden. Niet alleen was daarmee het afzakken (ptosis) behandeld, maar de spasmen verminderden spontaan tot een minimaal niveau op duurzame wijze.
Leeftijdscategorie: 60-64 j.

Klik op de knop met pijltjes, rechts boven op de rechter foto, om de uitvergroting te zien. Opslaan, kopiëren of verspreiden van deze informatie is verboden.