You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Dokterslatijn

Lipofilling

Vetweefsel kan door voorzichtige liposculptuur weggezogen worden uit plaatselijke opstapelingen (vb. op buik, heupen of dijen) en na zuivering door filtering of centrifugatie op andere plaatsen worden ingespoten. De belangrijkste toepassingen zijn volumeherstel in het gezicht, correctie van plaatselijke intrekkingen van de huid (vb. op de billen en dijen), en borstvergroting. 

 

Liposculptuur

Courante benaming voor het wegzuigen van vet via sneetjes van slechts enkele millimeters lang. De verandering van naam ten opzichte van "liposuctie" is een trend. Doordat de techniek verfijnder werd en meer mogelijkheden biedt, bedacht iemand deze andere naam. Sculpteren, vormgeven klinkt immers mooier dan wegzuigen. Het is niet verwonderlijk dat de techniek geleidelijk verfijnd is, zoals ook in andere takken van de geneeskunde of andere beroepen gebeurt. De belangrijkste evoluties zijn het gebruik van fijnere zuigbuizen van 3 tot 5 mm ipv 8 tot 12 mm en de tumescentie. Technische varianten zijn het gebruik van geluidsgolven (ultratonen) of mechanische trillingen (vibro-liposculptuur) om de zuigbuizen makkelijker door de weefsels te laten glijden.

 

Liposuctie

Oorspronkelijke benaming voor het wegzuigen van vet. De hedendaagse versie van de ingreep "liposculptuur" noemen is een trend.

 

Lymfe

Weefselvloeistof die niet circuleert door de aders maar langs een fijn netwerk van lymfevaten in de richting van het hart afvloeit. Ziektekiemen die het lichaam binnendringen evenals kwaadaardige cellen verspreiden zich soms langs deze weg. Zij worden bestreden in de lymfeknopen.

 

Lymfedrainage, manuele lymfedrainage

Gespecialiseerde zachte massage, die door een kinesist wordt uitgevoerd, waarbij lymfe-opstapelingen in de weefsels en in de lymfevaten zelf terug naar de bloedsomloop worden afgevoerd. Deze techniek is belangrijk bij de behandeling van gezwollen ledematen. In de esthetische heelkunde merkt met een veel snellere ontzwelling na liposculptuur in combinatie met deze nabehandeling.

 

Lymfeknopen (oude naam: lymfeklieren)

Lymfevaten vloeien samen in lymfeknopen. Bij infecties of kwaadaardige ziekteprocessen stapelen zich afweercellen op in de lymfeknopen en gaan er de kiemen of kwaadaardige cellen doden. Hierbij gaat de klier zwellen. Lymfeknopen komen overvloedig voor in de hals, de oksels en de liezen. Een zachte tot stevige, lichte zwelling van één of meer klieren kan volstrekt normaal zijn. Ons lichaam is immers voortdurend bezig zich tegen de buitenwereld te verdedigen.

 

Lymfevaten

Het hart stuurt het bloed rond door de slagaders. De slagaders vertakken in steeds kleinere vaatjes tot aan de haarvaten. Vocht en voedingsstoffen sijpelen door de wand van de haarvaten en komen in de weefsels terecht. Aan het andere einde van de haarvaten worden vocht en afvalstoffen weer in de bloedbaan gezogen en via steeds bredere aders terug naar het hart gevoerd. Niet alle weefselvocht wordt echter terug in de bloedbaan opgenomen. Een gedeelte, lymfe genaamd, vloeit af door een netwerk van zeer dunne vaatjes zonder bloedcellen, de lymfevaten. Deze afvloei gebeurt aan een veel trager tempo dan de bloedsomloop. Via verzamelstations, de lymfeknopen, komt de lymfe in grotere vaten terecht en uiteindelijk terug in de bloedsomloop vlakbij het hart.

 

Soft liposculpture

Modewoordje voor zacht uitgevoerde liposculptuur. Een correct uitgevoerde liposculptuur bij gezonde personen op een niet al te groot lichaamsdeel onder plaatselijke verdoving is weinig pijnlijk en weinig agressief. De soft liposculpture is dus geen fundamenteel andere techniek dan in een goede plastisch chirurgische praktijk de norm is.

 

Tumescentie

Specifieke voorbereiding van het vetweefsel voorafgaan aan een liposculptuur. Aan een fysiologische zoutoplossing worden stoffen voor plaatselijke verdoving, bloedvatvernauwers en soms andere medicatie toegevoegd. Het vetweefsel wordt met aanzienlijke hoeveelheden geïnjecteerd bij het begin van de operatie. De vetlobjes worden hierdoor zwakker en laten zich bij de liposculptuur makkelijker stuk trillen of wegzuigen met minder bloeduitstorting. Er is betere anesthesie tijdens en na de ingreep.

 

Vibroliposculptuur

Liposculptuur waarbij een kleine motor een trillende beweging overbrengt op het zuiginstrument. Dit is een courante technische verfijning, een hulpmiddel om de ingreep met zo weinig mogelijk kracht en zo egaal mogelijk uit te voeren.